Informatie

Batterijlader

Een batterijlader zorgt ervoor dat de oorspronkelijke elektrochemische toestand van de tractiebatterij hersteld wordt. Het is niet zo dat de acculader stroom in de traktiebatterij laadt, daarin wordt opgespaard en op een later moment er weer uitkomt. Het laden van een traktiebatterij kan men daarom beter zien als het opwinden van een veer in een klok.

Normale batterijladers transformeren de hoge netspanning met behulp van een grote zware transformator aan de primaire zijde omlaag naar een lagere wisselstroomspanning aan de secundaire zijde. Een gelijkrichter maakt van de 50 Hz wisselstroom een gelijkstroom voor de tractiebatterij. Dit is geen zuivere gelijkstroom en spanning, maar deze pulseert enigszins. Dit wordt rimpelspanning genoemd en veroorzaakt het brommende geluid in de lader en de batterij.

Hoogfrequent batterijladers werken met een hoge frequentie tussen de 20 en 50 kHz. Deze lader levert aan de uitgang een zuivere gelijkspanning, zonder brom. Een HF batterijlader laadt met een voortdurende aanpassing van spanning en stroom.

Vergeleken met 50 Hz batterijladers zijn HF batterijladers niet alleen compact en licht, maar ze zijn allemaal geschikt voor zowel natte, als droge tractiebatterijen voor in de heftrucks. Het ontbreken van een zware transformator en het gebruik van kleine electronische componenten maakt het volume en gewicht van de HF lader, vergeleken met een 50 Hz lader, vier tot vijf maal kleiner. Hierdoor is de HF lader ook geschikt als onboard lader.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer over ons weten, neem dan gerust contact met ons op.