Vollebregt Bleiswijk Ook ver buiten de regio een begrip in heftrucks

Heftrucks op de OPENBARE WEG

Heftrucks worden meestal op eigen terrein gebruikt en hebben daarom niets te maken met het wegenverkeersreglement. Zodra men met een heftruck over de openbare weg gaat rijden, is het wegenverkeersreglement wel van toepassing. Hieronder lichten we de huidige verkeersregeling omtrent heftrucks toe.

Aanpassingen
Voertuigen die onder het Wegenverkeersreglement vallen en die maar met een beperkte snelheid kunnen rijden moeten aan een aantal voorwaarden voldoen, namelijk:

  • Aan de voorkant dienen er twee lampen met zowel dimlicht als stadslicht gemonteerd te zijn.
  • Aan de voor -en achterzijde zijn richtingaanwijzersverplicht.
  • Er dienen waarschuwingsknipperlichten (alarmlichten) aanwezig te zijn.
  • Er dienen speciale rood reflecterende driehoek met geplatte hoeken te zijn gemonteerd. Deze driehoek dient bevestigd te worden aan de achterzijde (in het midden dan wel links van het midden), op een hoogte die minimaal 35 cm is en maximaal 90 cm.
  • Op de achterkant behoren zich twee achterlichten, twee stoplichten en tenminste twee reflectoren.
  • Als de heftruck langer is dan zes meter moet hij ook nog uitgerust zijn met extra richtingaanwijzers en oranje reflectoren aan de zijkanten.
  • Verder dienen uitstekende delen (b.v. de vorken) verwijderd dan wel afgeschermd te worden.
  • De max. snelheid op de openbare weg is 25 km/h en de minimum leeftijd van de chauffeur is 18 jaar (N.B. in een werksituatie waarbij effectief toezicht is van een ervaren collega, ouder dan 18 jaar, is de minimum leeftijd van een machinist 16 jaar).

Verzekering
Heftrucks die uitsluitend op eigen terrein rijden zijn verplicht WAM-verzekerd. Voordat men met een truck de openbare weg opgaat, is het aan te bevelen eerst de verzekeringsvoorwaarden nog eens goed te bekijken, mogelijk wenst u een ruimere dekking.

Standaarduitvoering
Heftrucks zijn normaliter in de standaarduitvoering alleen van een beperkte (veiligheids)-verlichting voorzien. Als de gebruiker van plan is om met de truck de openbare weg op te gaan, dan kunt u contact opnemen met ons voor eventuele modificaties te laten uitvoeren, zodat de vorkheftruck voldoet aan het wegenverkeersreglement.

Wegenbelasting
Een heftruck is niet gekentekend, derhalve is het onmogelijk om houderschapsbelasting (wegenbelasting) te heffen.

Meer informatie?